Német családi pótlék
érettségi után, továbbtanuláskor:
8+1 fontos tudnivaló

 • Német családi pótlék jogosultság feltétele nagykorú gyermek után
 • Német családi pótlék érettségi után: Be kell jelenteni?
 • Mi történik akkor, ha nem sikerül az érettségi, ill. a záró vizsga?
 • Tudnivalók, ha a gyermek félbeszakítja az iskoláját vagy passziváltat
 • Megváltozik a magyar családi pótlékra való jogosultság az érettségi után?
 • Sikerült a felvételi! Német családi pótlék továbbtanulás tudnivalók
 • Mi van akkor, ha nem sikerül a felvételi és a nagykorú gyermek munkanélküli lesz?
 • Jár a német családi pótlék a két iskola közti szünet idejére is?
 • Dolgozhat a gyermek a tanulmányai mellett?
 • A lényeg röviden…
 • Tippek!

A német családi pótlék jogosultság feltétele nagykorú gyermek után

A német családi pótlék alanyi jogon a gyermek 18. életévéig jár, ha a jogosultsági feltételek fennállnak, utána továbbra is fennáll a jogosultság, ha a nagykorú gyermek még tanul, de legfeljebb az első legmagasabb fokú végzettségéig vagy a 25. életévéig.

A nagykorú gyermek után tehát

 • új német családi pótlék kérvényt kell benyújtani a Familienkasséhoz (csak a nagykorú gyermekre, a többire nem kell újra),
 • frissíteni kell az adatokat és igazolásokat,
 • egyben igazolni kell a gyermek iskolalátogatását, tanulmányát
 • le kell igazolni a magyar családi pótlékot
 •  

Példák a nagykorú gyermek utáni jogosultságra:

 • Ha a gyermek betöltötte a 18. életévét és még az érettségire készül, akkor jár a német családi pótlék.
 • Ha leérettségizett és utána szakmát tanul, akkor továbbra is fennáll a jogosultság
 • Ha leérettségizett, majd szakmát tanul, de utána még tovább megy felsőfokú intézménybe, pl. főiskola vagy egyetem, akkor még arra is jár a Kindergeld (amennyiben még nem töltötte be a 25. életévét)
Német családi pótlék 18. évét betöltött, nagykorú gyermek részére érettségi után, továbbtanuláskor

Német családi pótlék érettségi után: be kell jelenteni?

Ha a gyermek sikeresen letette az érettségi vagy más szakmai vagy felsőfokú vizsgát, akkor azt változásként be kell jelenteni a Familienkasse felé és le kell igazolni (pl. az érettségi vagy más bizonyítvánnyal, diplomával).

A Familienkasse automatikusan le szokta állítani az utalást, mivel csak addig folyósítja a Kindergeldet, amíg az iskola le lett igazolva. Fontos, hogy ettől még visszamenőleg le kell igazolni a tanulmányok végét, minél hamarabb.

Ha a gyermek majd megint továbbtanul és azt bejelentetted és leigazoltad, akkor majd megint fog járni a Kindergeld, visszamenőleg is.

Ha az iskola ill. a tanulmányok befejezését nem igazolod le, a Familienkasse akár visszakövetelheti a német családi pótlékot, annak ellenére, hogy korábban már kaptak tőled iskolalátogatási igazolást, amin szerepel az iskola vége. Akkor még csak az iskola tervezett végét igazoltad le, nem a tényleges végét.

TIPP: Ne várd meg, amíg kiderül, hogy a gyermek felvételit nyert-e pl. az egyetemre. Ne spórolj, ne akard egyszerre bejelenteni az érettségit ÉS a felvételit. A Familienkasse sietni fog azzal, hogy visszakövetelje a pénzt az igazolás hiánya miatt.

Ha segítségre van szükséged, keress bátran!

Mi történik akkor, ha nem sikerül az érettségi ill. a záró vizsga?

Ha a gyermek érettségi vagy más szakmai vagy egyetemi, főiskolai vizsgája nem sikerült, de még tud pótvizsgát tenni, akkor azzal későbbre tolódik a tanulmányainak vége. Ezt változásként be kell jelenteni a Familienkasse felé és le kell igazolni egy friss iskolalátogatási igazolással.

TIPP: Nem javasolt csak az igazolást megküldeni. Mindig érdemes a Familienkassénak elmagyarázni azt is, mi történt, pl. egy emailben vagy levélben, hogy megértsék. Ezzel jobb eséllyel elkerülhető, hogy a német családi pótlék folyósítását leállítsák. Persze, ezt nem mindig sikerül elkerülni, de akkor utólag majd kifizetik.

Ha a pótvizsga sem sikerült, akkor természetesen azt is be kell jelenteni és le kell igazolni a Familienkasse felé. Ezt követően érdemes lehet bejelentkeznie pályakezdő munkanélkülinek, és akkor is jár még a Kindergeld, de max. a 21. életévéig.

Tudnivalók, ha a gyermek félbeszakítja az iskoláját vagy passziváltat

Ha a gyermek félbeszakítja az iskolát, tehát nem tesz záróvizsgát, akkor ezt változásként be kell jelenteni a Familienkasse felé és le kell igazolni egy friss iskolalátogatási igazolással, amelyben szerepel az iskola vége és, hogy nem tett vizsgát.

 

Ez esetben leállítják a német családi pótlék folyósítását, viszont addig jogszerűen jár a Kindergeld, amíg tanul.

Fontos, hogy a német családi pótlékot nem a sikeres vizsgához, hanem a tanulmányok idejéhez kötik. Tehát nem baj, ha iskolát vált, vagy ha nem sikerül a vizsga, attól még a következő tanulmányi időszakra is fennáll a jogosultság.

Vigyázz! Ha a gyermek túl gyakran vált iskolát – értsd: csak, hogy a német családi pótlékot megkapják -, akkor a Familienkasse részérül bizalmatlanság merülhet fel, hogy valójában csak trükközés áll fenn. Emiatt leállíthatják a folyósítást és külön vizsgálatot folytatnak le, amíg meg nem győzöd őket, hogy nem csak pénzszerzésre akarod használni a támogatást.

Megváltozik a magyar családi pótlékra való jogosultság?

Az érettségit követően a családi pótlékot csak a tanév végéig, azaz június végéig folyósítják csak a gyermek után
(úgy a magyarok, mint a németek).

Júliustól nem jár sem a családi pótlék, sem a családi adókedvezmény az érettségizett fiatal után Magyarországon, és a Kindergeld sem Németországban.

Magyarországon egyetemisták és főiskolások után nem jár a magyar családi pótlék, a többiek után amíg tanulnak, de max. a 20. életévükig.

TIPP: A felsőoktatási (tehát főiskolai vagy egyetemi) hallgató is eltartottnak minősülha a szülők háztartásában él hivatalosan. Így ha vannak testvérei, akkor utánuk a magasabb összegű magyar családi pótlékot fogják megkapni a szülők, sőt, a családi adókedvezménybe is beleszámít, még ha utána az már nem is jár.

FONTOS! A magyar családi pótlék tényében vagy összegében történt változást is be kell jelenteni és le kell igazolni a Familienkasse felé, amíg a német családi pótlékra való jogosultság fennáll, mert az befolyásolhatja a különbözet összegét.

TIPP kiküldetésben dolgozóknak! Ha a nagykorú gyermek után már nem jár a magyar családi pótlék, akkor a kiküldetésben dolgozó szülőnek is jár a német családi pótlék.

Német családi pótlék érettségi után, továbbtanuláskor nagykorú gyermek részére

Sikerült a felvételi! Német családi pótlék továbbtanulás tudnivalók

Ha a 18 életévét betöltött gyermek felvételt nyert és továbbtanul, akkor azt változásként be kell jelenteni és le kell igazolni a a Familienkasse felé, hogy a német családi pótlékot újra ill. továbbra is kifizesse a Familienkasse.

Új igénylést tehát nem szükséges benyújtani, elég a változásbejelentő. Kivéve, ha a gyermek a felvételi előtt hosszabb ideig nem tanult vagy korábban nem lett igényelve még német családi pótlék.

Mikor kell bejelenteni a továbbtanulást?

A felsőoktatási felvételi eredményeket általában július végén szokták kihirdetni. Ilyenkor azonban még nem lehetséges beszerezni az új iskolalátogatási igazolást, a tapasztalat szerint inkább csak augusztus végén, ill. szeptemberben.

Milyen formában kell bejelenteni a továbbtanulást?

A Familienkassénak egy változásbejelentő nyomtatványon vagy akár emailben kell bejelenteni a továbbtanulást, csatolva hozzá a friss iskolalátogatási igazolást, amelyben szerepel, hogy várhatóan mikor fogja majd befejezni a tanulmányait.

Ha segítségre van szükséged, keress bátran!

Mi van akkor, ha nem sikerül a felvételi és a nagykorú gyermek munkanélküli lesz?

Ha a nagykorú gyermeket nem veszik fel (értsd: semmilyen iskolába), akkor nincs meg a jogosultság a német családi pótlékra, így őutána nem fognak fizetni. Ha testvérei vannak, a többi gyermek után természetesen igen.

Ha nem sikerült a felvételi, akkor érdemes lehet bejelentkeznie pályakezdő munkanélkülinek, és akkor is jár még a Kindergeld, max. a 21. életévéig.

Jár a német családi pótlék a két iskola közti szünet idejére is?

Az érettségi után leállítják a folyósítást, utána az új iskola megkezdéséig, a szünetben nincs jogosultság, mivel a gyermek nem tanul, de van egy áthidaló törvény:

A két iskola közti szünetre, legfeljebb 4 hónapra is jár a német családi pótlék.


Ha tehát a gyermek júniusban leérettségizik és szeptemberben továbbtanul (vagy munkanélküliként regisztrálták), akkor a szünetre is kifizetik a Kindergeldet.

Ha viszont az érettségi után szeptembertől nem tanul, akkor a szünetre visszamenőleg nem érvényes az áthidaló szabály, tehát nem lesz meg a jogosultság.

Dolgozhat a gyermek a tanulmányai mellett?

A német családi pótlék nagykorú gyermek részére akkor jár, ha a gyermek még tanul. Vagyis a gyermek tanulmánya, iskolája áll előtérben.

Az iskola mellett a gyermek dolgozhat, de legfeljebb heti 20 órában, illetve, hogyha a munka szorosan a tanulmányaihoz kapcsolódik (vagy pl. szakmai gyakorlat, praktikum), akkor viszont akár teljes munkaidőben is.

Ha a gyermek elsősorban dolgozik (értsd: több, mint félmunkaidőben), és a munka mellett végzi a tanulmányait, akkor az veszélyeztetheti a német családi pótlék jogosultságot.

A lényeg röviden

Egyéb tippek, tudnivalók

Ha a Te gyermeked még nem nagykorú, akkor az alábbiakat jó, ha tudod:

 • kiskorú gyermek iskoláját, óvodáját nem kell leigazolni a Familienkasse felé

 • ha nagykorúvá válik a gyermek, új igénylést kell rá benyújtani ÉS le kell igazolni az iskoláját.

Új törvény a magyar iskolalátogatási igazolásra

2023 óta a magyar iskolák már nem kötelesek iskolalátogatási igazolást kiállítani, ha azt magyar hivatal vagy intézmény kéri, erre elegendő a diákigazolvány másolata.

Erre hivatkozva szokták az iskolák elutasítani a német családi pótlék ügyben az iskolalátogatási igazolás kiállítását, pedig ez téves! A külföldi hivatalok részére kötelesek kiállítani az iskolalátogatási igazolást.

Iskolalátogatási igazolás megfelelő formája a német családi pótlék ügyekben

Alapvető problémát okoz, hogy a Familienkasse a Schulbescheinigung c. nyomtatványt kéri, hiánypótlás kérés során ennek a nyomtatványát is küldi el, ezt a nyomtatványt viszont a magyar iskolák nem szokták kitölteni, mivel általában (csak) német nyelvű.

E helyett kiállíthat az iskola saját, akár magyar nyelvű igazolást is, amit a Familienkasse a vonatkozó EU szabályok alapján el kell(ene) fogadjon. Sajnos a tapasztalat szerint a Familienkasse nem minden ügyintézője ismeri ezt a szabályt, így gyakran újra kérik az iskolalátogatásit, akkor is, ha már elküldted.

Ennél eggyel jobb megoldás, ha az iskola a saját igazolását angol nyelven írja (ha németül nem tud).

A legjobb iskolalátogatási igazolás mindenképpen az EU szabványú E402-es nyomtatvány: letöltés itt

Ez kétnyelvű – magyar-német – így az iskola is ki tudja tölteni és a Familienkasse is elfogadja.

Ne felejtsd el, hogy változásként az alábbiakat be kell jelentened a Familienkassénak:

 • a sikeres érettségit, amit le is kell igazolnod

 • ha nem sikerült az érettségi, akkor a pótvizsgát

 • az új iskolát, ill. tanulmányokat

 • a magyar családi pótlék megszűnését vagy ha megváltozik az összege valamelyik gyermek után,

 • ha esetleg pályakezdő munkanélkülivé vált a gyermek

 • ha a gyermek félbeszakítja az iskoláját és másik iskolát kezd

Ha kérsz segítséget, egy válasz emailben írd meg a helyzetedet, és küldök árajánlatot a változásbejelentéshez.

További hasznos és aktuális információkról a Német családi pótlék hírlevélben olvashatsz: