A német családi pótlék elváltaknak, nem közös lakcímen élőknek is jár

A német családi pótlék jogosultság elvált vagy tartósan külön élő szülők esetében is fennáll a német törvények szerint. Nem igaz tehát, hogy nem jár, ha nem közös a lakcím vagy mert a szülők nem élnek együtt, válófélben vannak vagy már elváltak. Nem mindegy azonban, hogy melyik szülő a jogosult, melyik igényelheti meg és mikortól jogosult. 

A tévhittel meg egyes szülők vágyaival ellentétben nem mindig a Németországban élő szülőnek jár a német Kindergeld, hanem a gyermekét egyedül nevelő szülőnek.

Mit lehet tenni, ha a válás után az egyik szülő nem hajlandó támogatni az igénylésben a másikat? Létezik-e, hogy az egyik szülő jogosulatlanul veszi fel a német családi pótlékot, és mit lehet ilyenkor tenni? Mi a megoldás, ha az egyik szülő nem adja oda a Kindergeldet a gyermeket nevelő szülőnek?

Sajnos az egyszülős családokban, tehát az elvált vagy tartósan külön élő vagy válófélben szülők között gyakori vita folyik arról, hogy 

 • a német családi pótlékot melyik szülő kaphatja ill. kinek-a bankszámlájára lehet kérni, tehát kié a pénz?
 • hogyan és mire használják fel a német államtól járó családi támogatást, a gyermek havi költségeire fordítsák vagy félretegyék, esetleg elosszák egymás között?
 • a gyerektartás a német családi pótlék mellett is fizetendő vagy elhagyható, esetleg csökkenthető?
 • mi van abban az esetben, ha a Németországban távol élő szülő nem működik együtt, nem adja ki az adatait, igazolásait a gyermeket nevelő jogosultnak a Kindergeld igényléshez?
 • mi van akkor, ha a Németországban a válás kapcsán távol élő szülő jogosulatlanul veszi fel a német családi pótlékot, megtartja magának és nem adja oda a gyermeket nevelő szülőnek?

Még mindig sokan rosszul tudják, sőt, sokszor még a szakemberek is téves tájékoztatást vagy csak félinformációt nyújtanak arról, hogy a német családi pótlék elvált szülők esetében jár-e. 

Sajnos sok egyedül nevelő szülő adja fel a német családi pótlékra való jogát vagy bele sem kezd az igénylésbe, pedig a vonatkozó német törvényekből egyértelműen következik, hogy 

ha egy magyar gyermek egyik szülője Németországban él tartósan, mert ott dolgozik, ott adózik és fizeti meg a beteg- és nyugdíjbiztosítást, akkor a gyermek után jár a német családi pótlék, akkor is, ha a gyermek Magyarországon él.

(Fontos, hogy a német családi pótlék kiküldetésben nem jár!)

Német családi pótlék elváltak
A német családi pótlék a válás után vagy válófélben lévő szülők esetében is jár

A törvény előtt nem lehet különbség házasok és elváltak vagy különélők között, így a német családi pótlékot szabályozó törvények esetében is minden ember egyenlő. Minden más ugyanis diszkrimináció lenne.

Azt kell tisztázni, hogy

 1. melyik szülő a jogosult, hogyha a szülők nem élnek együtt, nem közös a lakcím, vagy elváltak, valamint, hogy

 2. van-e egyetértés a bankszámlaszám kérdésében, amelyre a német családi pótlékot kapni szeretnék, valamint, hogy 

 3.  van-e a szülők között együttműködés a jogosultság leigazolásában.

Melyik szülő a jogosult a német családi pótlékra elváltaknál?

Tévhit, hogy mindig a Németországban élő szülő a jogosult! A német törvények szerint a gyermeket saját háztartásában nevelő szülő jogosult a német családi pótlékra. Ez akkor is igaz, ha a szülők és a gyermekek (még) egy lakcímre vannak bejelentve, de valójában már különélők.

A német családi pótlékra való jogosultság nem azt jelenti, hogy egyedül a jogosult egyedül dönthet mindenről, hanem azt, hogy ő igényelheti meg, ő kell aláírja a kérvényt, ő kell aláírásával hitelesítse a bankszámlaszámot, amelyre a német családi pótlékot kéri, de ő is kell felelősséget vállaljon az adatok és a jogosultsága hitelességéért, valódiságáért.

A (nem) közös lakcím és a német családi pótlék

A német családi pótlékot kezelő Familienkasse azt vizsgálja, hogy a szülők és a gyermekek egy háztartásban élnek-e.

Ha tehát a szülők

– külön lakcímen élnek (akkor is, ha még házasok ill. ha még nem váltak el) vagy

– ha közös lakcímre vannak bejelentve, de már (érzelmileg) tartósan külön élnek

– ha ugyan még közös a lakcím, de már elváltak, ill. válófélben vannak

– ha elváltak vagy soha nem is voltak együtt ÉS nem is közös a lakcím

akkor a gyermeket saját háztartásában nevelő szülő lesz a jogosult.

A közös háztartás alatt általában a közös lakcímet értik, erre kér igazolást a német hatóság is, de nem minden esetben igaz az, hogy közös lakcím esetén a háztartás is közös. Tehát a német családi pótlék jogosultság vizsgálatnál fontos az életszerűség is, és ezt a Familienkasse egyre inkább figyelembe is veszi.

A közös lakcím nem egyenlő a közös háztartással.

Ha ugyanis a szülők elváltak és ténylegesen nem élnek már együtt (érzelmi kapcsolatban), akkor a megmaradt közös lakcím nem jelenthet automatikusan közös háztartást is, hiszen külön kasszán vannak a felek.

Gyakran előfordul például, hogy a szülők elváltak, de azért marad közös a lakcím, mert még közös banki hitelük van és az eszközkezelő nem engedi kijelenteni a lakcímről a távol élő szülőt.

Az is gyakori, hogy az elvált, távol élő szülő, aki pl. munkavállalás céljából kiköltözik Németországba, nem jelentezik ki akár éveken keresztül a közös lakcímről. Ez egyébként törvénytelen, ha valójában nem lakik ott, így akár kényszerkijelenthető.

Kié a német családi pótlék elváltak esetében?

Sajnos az elvált szülők között gyakori vita folyik arról, hogy a német családi pótlékot melyikük milyen bankszámlára kaphatja, kié a Kindergeld, hogyan és mire használják a németektől kapott pénzt, a gyermekkel járó havi költségekre fordítsák vagy félretegyék, kell-e fizetni mellette a gyerektartást vagy ezt kiválthatja-e a német családi pótlék.

A német családi pótlék alapvetően a gyermekek nevelésére, biztonságára fordítandó. 

Ezt a német törvények nem részletezik, ill. a szülőre bízzák, így a Familienkasse sem ellenőrzi. Ezért is van ebből gyakori vita elváltak esetében, hogy pl. az új autó, amibe a gyerekek is néha beülnek, a gyerekek érdekét szolgálja-e…

A német családi pótlék a gyerektartást nem váltja ki. Előbbi a német állam fizetési kötelezettsége, utóbbi a távol élő szülőé. De, külön megállapodást köthetnek a szülők (ezt javasolt írásban!), hogy addig, amíg a német családi pótlék ügyben együttműködés van, addig a gyerektartást például lecsökkentik vagy nem kell fizetni.

Ez mindaddig igaz, amíg az együttműködés fennáll, és amíg a gyermek alapvető érdekei nem sérülnek.

Fontos, hogy a gyerektartás csökkentése a német családi pótlékra hivatkozással csak egy lehetőség, nem kötelező.

Kinek a bankszámlaszámára mehet a német családi pótlék?

Gyakori kifogás, hogy csak német számlára utal a Familienkasse, de ez nem igaz!

Bármilyen bankszámlaszámra lehet kérni a német családi pótlékot:

– lehet magyar is, német is, más országbeli is

lehet EUR-alapú vagy Forintszámla

– bárkié lehet a bankszámla, akár a gyermeké is

Fontos, hogy a jogosult az aláírásával kell hitelesítse a számlaszámot a kérvényezés során.

Javasolt egyébként az EUR-számla, mivel a Familienkasse is euróban utal, így forintszámla esetén a magyarországi bank nem von le magas költségeket. Lehet egyébként Revolut vagy Wise számla is, bár a Magyar Nemzeti Bank óva int tőlük.

Német családi pótlék elváltak
Német családi pótlék elváltak és külön élők esetében is jár

A szülők együttműködési kötelezettsége és a német családi pótlék

„Az exem nem adja oda a papírjait, igazolásait, mit tehetek?”

Az elvált szülők gyakran nem tudnak együttműködni a német családi pótlék igénylés során, a Németországban távol élő szülő nem hajlandó támogatni a gyermeke(ke)t nevelő szülőt, vagyis nem hajlandó kiadni az igényléshez az adatait és/vagy az igazolásait. Megteheti? Mi a megoldás?

A német családi pótlékra jogosult (= igénylő) az a szülő lehet elváltak, külön élők esetében, aki a gyermeket saját háztartásában neveli (kivéve, ha a szülő kiküldetésben dolgozik Németországban). Az igénylőt a Németországban dolgozó szülőnek törvényileg teljes mértékben támogatnia kell az igénylésben, mivel

 1. A gyermekeiről a külön élő szülő is köteles gondoskodni
 2. A német családi pótlék igénylésnél mindkét szülő érintett, ezért mindkettő törvényileg köteles biztosítani a német családi pótlék igényléshez szükséges személyes és egyéb adatait, dokumentumait és igazolásait akár közvetlenül, akár közvetve.

Aki az együttműködési kötelezettségének nem tesz eleget, attól az igazolásait akkor is be lehet szerezni, akár jogi úton is, de erre a hosszadalmas és gyakran sikertelen bírósági eljárás nélkül is van lehetőség.

Az ex nem adja oda a német családi pótlékot! Jogosulatlanság és visszaélés

Mi a megoldás, ha a Németországban élő szülő jogosulatlanul – visszaélést elkövetve – veszi fel a német családi pótlékot, miközben az a másik szülőnek járna?

Először is meg kell bizonyosodni a jogosult személyéről.

Amennyiben valóban nem jogosult, tehát nem a gyermeket nevelő szülő veszi fel a német családi pótlékot, akkor a Familienkasse a jogosultságot újravizsgálja, és akár az is lehet, hogy a nem jogosult vissza kell fizesse a német családi pótlékot a német államnak. Kivétel lehet ez alól, ha a jogtalanul felvett pénzt (közben) a valós jogosultnak továbbutalja.

Mivel ez részletekbe menő vizsgálatot igényel, ilyen esetben mindenképpen kérjen tanácsot.

***
 
„Minden segitséget maximálisan megkaptam az elmúlt jó pár hónap alatt.
Sokszor éreztem azt hogy feladom de örülök, hogy nem tettem.
Hosszú meccs volt de megérte!
Örök hálám önnek!”
Krisztina
 
***

Német családi pótlék ügyintézés megrendelése

Amennyiben a jogosultsági feltételeknek – szerinted – megfelelsz, kérlek, töltsd ki az alábbi űrlapot az ügyintézés megrendeléséhez.

Az űrlap kitöltése még nem kötelez a megbízási díj kifizetésére.

Fontos! Az űrlap elküldése után nézd meg az email fiókodat, mert a rendszer oda küldi a további tudnivalókat, teendőket.

Mi történik a megrendelésem után?

Az űrlap kitöltése és elküldése után a rendszer egy emailt küld a címedre a további teendőkkel.

 1. Kérlek, kövesd az emailben leírtakat
 2. az emailben kapsz egy adatbekérőt, amit kitöltve küldj vissza nekem
 3. az emailben kapsz egy listát a szükséges igazolásokról: ezeket gyűjtsd össze (ne küldd el nekem!)
 4. A további lépésekről emailben vagy szükség esetén telefonon tájékoztatlak
 5. Ha közben kérdésed van, írd meg bátran emailben vagy szükség esetén hívj bátran!